gen. 15 2010

“Nosaltres” i “Ells”

Published by at 22:12 under General

En aquesta entrada, m’agradaria reflectir la importància del temps que hi viu l’autora, és a dir, totes aquelles circumstàncies polítiques adverses que els escriptors contemporanis de Montserrat Roig tingueren, que afectà molt clarament en les seves produccions literàries.

L’autora titlla l’adolescència com un període on la consciència es veu obligada a despertar i a prendre mesures sobre tots aquests canvis que si produeixen, tan físicament com psicològicament a les persones.
Ens relata com durant aquesta etapa de la seva vida va entendre que era el concepte de “maldat”, i com tots sabem, en aquella època, per a l’autora, igual que per a la majoria dels catalans, estava encarnada per “l’Innominat”. Aquest personatge tractat amb una impresionant sutilesa per l’autora va ser l’encarregat d’establir un “nosaltres” i un “ells” en la societat, com bé diu l’autora “Ell va fer que els teus xiuxiuegessin en lloc d’enraonar, que visquessin com si no tinguessin el cor glaçat, quan l’hi tenien, que ens eduquessin sota les estrictes regles de la por. Ell havia aconseguit que la teva relació amb la llengua-mare, la qual amb els anys esdevindria llengua literària, fos una relació heroica. Ell ens va definir i feina vam tindre per desdefinir-nos” (Pàg. 74).

No responses yet




Comments RSS

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.