gen. 10 2010

“Digues que m’estimes encara que sigui mentida” M. Roig

Published by at 1:13 under General

Començaré el comentari de l’obra assagística de M. Roig parlant del títol del llibre. Com a molts companys meus, aquest títol tant significatiu ens cridà l’atenció des d’un primer moment, i la majoria de nosaltres, doncs, ens ferem una pregunta: quin contingut podria desenvolupar l’autora partint d’aquesta premisa?

Com tots sabem, en els textos assagístics l’autor li demana al lector una mena de “complicitat intel·lectual”, que l’ajudarà a entrendre millor els temes que anirà tractant en la seva obra. Així doncs, al llegir un títol com aquest, sabrem que serà un escrit d’advertiment per al lector. I amb això vull dir, que sols el podrem entendre’l si realitzem una reflexió de la lectura.

“Sentim un gran plaer quan mentim. Quan fem la mentira creïble, quan seduïm l’altre, que potser sap que mentim i que ens està demanant que continuem mentint.” (pàg. 16)

Partim la nostra reflexió del concepte “mentida” que hi pren l’autora; utilitza aquest concepte per explicar com els escriptors se’n aprofiten d’aquesta “realitat imaginaria” i amb ella creen històries. No obstant, això no significa que necessiten mentir per a poder escriure, sinó que han de ser enginyossos a l’hora de saber-ne fer una utilitat. Son conscients quan escriuen que están enganyant al lector, i ell quan els llig sap que esta sent enganyat, però li demanarà que “continue mentint”. La mentira és molt més impressionable que la veritat, i això ho saben tots dos. L’autora ens parla de “plaer” que senten les persones quan menteixen, això és totalment cert, més bé , jo diria, quan saben que aconsegueixen  enganyar algú amb les seves paraules, quan saben que la seva mentira esdevindrà una veritat en la ment de l’altri. I aixó és segur, però, la mentida sols tindrà efectivitat si reb la reciprocitat demanada per l’autor. Necessita un receptor  qui enganyar, a qui poder-li fer creure allò desitjat.

No responses yet




Comments RSS

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.